2010. augusztus 27., péntek

Főtáv panelfestés egyedi tervek alapján - manzardcafe.blog.hu



Múlt héten nagy meglepetésben volt részünk, a Főtáv Zrt. részéről érkezett meghívó egy sajtótájékoztatóra -a blog életében először-, köszönhetően annak, hogy számos esetben írtunk a panel, illetve egyéb homlokzatok felújításával, művészi kifestésével kapcsolatban (akit érdekel ittittitt olvashatja a korábbi bejegyzéseket). A tegnapi délelőttön olyan illusztris társaság, mint például az mtv1Hír TvATVNépszabadság (elnézést azoktól, akiket nem említettünk, de csak ők voltak „láthatóak”) sajtóképviselői között szerepelhettünk meghívottként, ami számunkra nagy megtiszteltetés!

A „Főtáv Zrt. panelfestési pályázata a környezetvédelem jegyében” című sajtótájékoztatón Balogh Róbert a Főtáv Zrt. szóvivője és a zsűri két tagja, Gerhes Gábor képzőművész és tervezőgrafikus, illetve Till Attilamédiaművész, filmrendező, televíziós műsorvezető vezényletében tájékozódhattunk a pályázat részleteiről.
Talán nincs mindenki tisztában azzal, hogy a falfestészet egyébként évezredes hagyományokra visszatekintő művészeti forma, melynek modern változata az 1920-as években a mexikói „muralista” mozgalomnak köszönhetően kapott szárnyra, és aminek legfontosabb célja az volt, hogy a művészetet minden állampolgár számára elérhetővé tegye. Ma már számos országban (pl. Észak-Írország, Franciaország, Egyesült Államok, Kuba, Nicaragua) találhatók nagy számban olyan épületek, melyek homlokzatát neves vagy névtelenségbe burkolózó művészek alkotásai ékesítenek. A jó magyar valóság ezzel szemben az, hogy a reggeli rutinfeladatok elvégzése után szintén rutinszerűen és egykedvűen haladunk el a szürke, a legtöbb esetben rondán agyonpingált lakóépületek között, pedig lehetne máshogy is.
A falfestészet („mural painting”) jellegzetes példa arra, hogy hogyan kapcsoljuk össze a kellemeset a hasznossal: a nyomasztó, komor házfalakra festett alkotások erősítik a közösségtudatot, új színt és érzéseket visznek a jellegtelen épületekre, turistalátványosságként szolgálhatnak, sőt a graffitik elleni harcban is bevethetőek. A házak falait beborító művészi festményeknek azonban nemcsak társadalmi és kulturális hatásai vannak, de lökést adhatnak a környék gazdaságának is. Egyes nagyvárosokban például turistaattrakciónak számítanak az alkotások, fizetett utakat szerveznek a megtekintésükre. A valós gazdasági haszon azonban nem ebben kereshető, inkább az adott környék fejlődésében, ami hatással lehet a helyi üzletek bevételeire és a helyi idegenforgalomra is.
Ilyen elvek mentén hirdeti meg fennállásának 50. évfordulója alkalmából a Főtáv panelfestési pályázatát, mely alpintechnológiával készítve, a vállalat szolgáltatási területén működő egyelőre két darab négyemeletes panelház homlokzatát jelenti. Párhuzamosan egymás mellett két eleme van a pályázatnak. Az egyik kiírás az egyedi falfestést megtervező alkotóknak szól, melynek keretében a budapesti távhőszolgáltató látványos és figyelemfelkeltő pályamunkákat vár, melyek célja, hogy a környezetvédelem és természetközelség jegyében életre keltsék a házfalakat. A pályázat benyújtásához szükséges nevezési lap és homlokzati rajzok ahttp://www.fotav.hu/epuletfestes oldalról tölthetők le. A tervek kiértékelését egy öttagú szakmai zsűri végzi (a fent említett zsűritagokon kívül Szentpéteri Márton designelméleti szakember, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, design- és építészkritikai újságíró, Friedl Kiss Viktor, tervező és festőművész, aki a falfestés kivitelezését is végzi majd, valamint a Főtáv részéről Eiles Tibor, értékesítési igazgató vesz részt), illetve a Főtáv honlapján a vállalat ügyfelei is szavazhatnak. A négy legjobbnak ítélt pályamű összesen 1 millió forint díjazásban részesül (I. díj: 500.000 forint bankkártyán, II. díj: 300.000 forint bankkártyán, III. díj: 150.000 forint bankkártyán, közönségdíj: 50.000 Ft bankkártyán). A pályázatok benyújtási határideje: 2010. szeptember 20.
A pályázati kiírás másik részére azok a lakóépületek jelentkezhetnek, melyek szívesen otthont adnának a művészeti pályázaton legjobbnak ítélt pályaművek egyikének. Az elbírálás során két négyemeletes panelépület kerül kiválasztásra, melyek eldönthetik, hogy a négy legjobbnak ítélt művészeti pályamű közül melyik tegye nap mint nap esztétikai élménnyé a lakóház látványát. Az értékelés olyan szempontokat vesz figyelembe, mint például a lakóépület elhelyezkedése, illetve, hogy az épület részt vett-e fűtéskorszerűsítési programban. A nevezési lap ebben az esetben is a http://www.fotav.hu/epuletfestes oldalról tölthető le, a pályázatok benyújtási határideje szintén 2010. szeptember 20.

Balog Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője a pályázat kapcsán elmondta: „Úgy gondoljuk, kezdeményezésünkkel egy nemzetközileg elismert koncepció meghonosítását segíthetjük elő, melynek nyertese a város és annak lakói. További célunk, hogy felhívjuk a figyelmet természeti értékeink megóvására, kifejezve ezzel a Főtáv, mint a környezetkímélő fűtési mód budapesti szolgáltatójának egyik legfontosabb törekvését.” Továbbá hangsúlyozta, hogy bár a pályázatot a környezetvédelem, a természetközeliség jegyében írták ki, konkrét tartalmi megkötést nem tettek a művészeti koncepcióra vonatkozóan. Elég megkötés az, hogy épületek homlokzatára, egy nyílászárókkal megszakított hatalmas felületre kell az alkotást megtervezni, ráadásul olyan módon, hogy az ipari alpinisták számára megvalósítható legyen. Abban reménykednek, a kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, hogy a lakótelepek arculatán igenis lehet változtatni, a szürke épületeket nem kell úgy elfogadni, ahogyan a 80-as évekből megörököltük őket. Mint mondta, bíznak benne, hogy talán lesznek olyan pályamunkák, amelyek a Főtáv közreműködése nélkül is megvalósulhatnak majd a jövőben, amennyiben a pályázaton kívül is lesz az érdeklődés a téma iránt.”

Gerhes Gábor a kezdeményezés kapcsán úgy fogalmazott: „Képzőművészként és designerként nagy örömömre szolgál, hogy zsűritagként részese lehetek ennek a nagyszabású művészeti pályázatnak. Kiváló lehetőségnek érzem és csak biztatni tudom a pályázókat, hogy kreativitásukkal és tehetségükkel járuljanak hozzá a pályázat sikeréhez. Úgy érzem, nemcsak szakmailag jelenthet kihívást, de eszmei értéke is fontos lehet, hisz végeredményben egy kisebb városrész alakul át vizuálisan a nyertes művészek munkája révén. Őszintén remélem, hogy a jövőben egyre több hasonló pályázattal találkozhatunk majd, és nagy létszámban lesznek vállalkozó szellemű jelentkezők, akik a jövőben megvalósuló kiváló terveikkel hozzájárulhatnak a kortárs kultúra, az üzleti szféra és a nagyközönség sikeres kommunikációjához.” A zsűri elnöke továbbá arról is beszélt, hogy napjainkban reneszánszát éli a street art, az utcai művészet. Bár ez alapvetően gerilla-műfaj, egyre több példa van arra, hogy az üzleti világ szereplői felkarolják és anyagilag is támogatják ezt a művészeti formát.

Till Attilla szintén örömének adott hangot, hogy tagja lehet a bíráló bizottságnak: „Nagy örömmel fogadtam el a felkérést a művészeti pályázat zsűrizésére, mert sokan ismernek, azonban kevesen tudják, hogy a Képzőművészeti Főiskolán végeztem a tanulmányaimat. A pályázók komoly kihívás elé néznek, hiszen olyan nem mindennapi művészeti feladatot kell teljesíteniük, amely egy nagyon összetett szempontrendszernek kell, hogy megfeleljen. Mindazonáltal úgy vélem, megéri részt venni a pályázaton, hiszen egy maradandó, látványos alkotás születik a nyertes pályaművekből. Jó érzéssel tölt el, hogy a művésztársadalom számára ritka alkalmak egyikének számító művészeti pályázat zsűritagjaként én is hozzájárulhatok ahhoz, hogy Budapest egy szebb, élhetőbb város legyen. Ráfér a magyarokra, hogy kicsit játékosabban, szabadabban gondolkodjanak a közterekről. Ha egy panelház szürke, semmitmondó, akkor miért ne lehetne a homlokzatát megváltoztatni? A zsűriben megpróbálom majd azt képviselni, hogy a dizájn 2010-hez, a mi korunkhoz legyen igazítva”.
A kérdés tehát adott: miért is ne lehetne például Budapest (vagy bármelyik másik városunk) is híres a házak falát díszítő egyedi festményeiről? Miért ne érkezhetnének hozzánk is turisták csak azzal a céllal, hogy a hatalmas és különleges festményeken keresztül ismerjék meg az ország -vagy egy közösség- történelmét, vezéralakjait, kultúráját, büszkeségeit? Természetesen támogatókra, szponzorokra, pénzre is szükség van ehhez, az ötletre nyitott városvezetés és a lakók beleegyezése mellett. De a lehetőség adott, már csak élni kellene vele. Mi eleget teszünk a sajtótájékoztatón kérteknek: hírt adunk a kezdeményezésről és arra kérünk benneteket, hogy ti is szóljatok művész barátaitoknak, hátha belevágnak a tervezésbe, vagy egyszerűen csak említsétek meg az ismerőseiteknek, hogy végre elkezdődött valami fejlődés a témában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése